About

白岳仙とは

2001年、
現当主の安本岳史が
自ら杜氏となり、
原料の選定、
磨き、麹、酵母、醪管理、
熟成、
瓶詰め、保管、
発送に至るまで、
すべてを見直し、
従来の酒造りを一新。
安本酒造を代表する
新たなブランド
として立ち上げました。

The present family head, Takeshi Yasumoto, became the chief brewer in 2001, and fundamentally reviewed sake brewing techniques, including the selection of raw ingredients, polishing, malted rice, yeast, and management of unrefined sake, maturation, bottling, storage and delivery. It was launched as a new brand of Yasumoto Brewery.

名前の由来は次の通り。
「白」は白山水脈伏流水を
仕込み水にしていること。
「岳」は山岳に面した
福井県東郷の地で
酒造りをしていること。
「仙」には山のように
人が集まりますように、
との願いを込めています。

“Haku” is derived from the underground water taken from the Hakusan subterranean water vein and used as brewing water. “Gaku” is from the Togo area of Fukui Prefecture, which faces the mountains (“sangaku” in Japanese) and where the brewing takes place. The character for the “Sen” part is a combination of the kanji meaning “person” and “mountain”, and implies the wish that mountains of people will gather.

酒質設計の
かなめとなるのは
データと感性の融合。
伝統的な酒造りの手法に
近代的なデータ管理を
掛け合わせ、
最後は日本酒を
知り尽くした
杜氏の
繊細な感性をプラス。

The key to ensuring sake quality is data and sensibility: pairing traditional sake brewing methods with modern data management, and finishing with the fine sensibility of the chief brewer, who has a thorough knowledge of Japanese sake.

理想の味わいを追い求め、
日々チャレンジと
改良を繰り返しながら
白岳仙らしい
進化を続けています。

Achieving the ideal flavour, involves a day-by-day process that reflects the evolution of the Hakugakusen itself.